Voeding-intolerantie test

Ervaar je regelmatig klachten nadat je bepaalde voedingsmiddelen gegeten hebt?
Dan kan het zijn dat je een voeding-intolerantie hebt.
Een voeding-intolerantie kan diverse (vage) klachten veroorzaken, denk bijv aan:

* heftige  buikkrampen
* diarree
* veel spugenvoedsel intolerantie test
* eczeem
* verkoudheid/verstopte neus
* slaapproblemen
* bleek zien
* weinig energie/lusteloosheid
* astma
* hooikoorts
* opgeblazen gevoel
* winderigheid
* huid problemen/uitslag
* migraine
* dermatitis
* gewrichtspijn
* vermoeidheid
* gezwollen gezicht
* PDS (Prikkelbare Darm Syndroom)
* sinusitis (Neus- en bijholteontsteking)
* vergeetachtig
* spierpijn

Wat is het verschil tussen voedsel-intolerantie en voedselallergie

Als je een voedingsmiddel binnenkrijgt (dit kan ook d.m.v. de huid) en het immuunsysteem geeft hierop een reactie zoals bijv. zwelling of het vrijkomen van histamine, dan is er sprake van een allergie.

Het lichaam maakt dan direct antistoffen aan die in de bloedbaan komen om de indringer te vernietigen. Tijdens dit proces komt histamine vrij. Histamine is het stofje dat de allergische klachten veroorzaakt. Zo’n allergische reactie kan zeer heftig zijn. Denk hierbij aan de anafylactische shock reactie bij bijv. een ‘pinda-allergie’. Het afweersysteem wordt bij een allergie in hoge mate geactiveerd.

Bij een voedsel-intolerantie is er geen sprake van een actief immuunsysteem, maar van een immuunsysteem trigger. Immuunsysteem triggers veroorzaken en stimuleren sluimerende ontstekingen.
Het gevaar van sluimerende ontstekingen is dat je deze in eerste instantie niet zal opmerken, dit is een ’stil’ proces wat zich langzaamaan steeds meer zal uiten in ‘vage’ klachten, doordat het steeds meer schade toe brengt in het lichaam. Intolerantie betekent onverdraagzaamheid. Dat betekent dat het lichaam bepaalde bestanddelen in voedingsmiddelen niet (goed) kan opnemen of verteren. Hierdoor ontstaan stofwisselingsproblemen of andere klachten.

Het probleem bij voeding-intolerantie is dat er vaak niet onmiddellijk een verband kan worden gelegd tussen bepaalde klachten en de voedingsmiddelen die we hebben binnen gekregen. Bij voedselallergieën is dit wel duidelijk, omdat het immuunsysteem direct in actie komt, maar bij een voedselintolerantie is dit niet het geval. Er kunnen uren later of zelfs dagen voorbijgaan tot men de gevolgen ervaart.
Een immuunreactie kan niet alleen leiden tot fysieke klachten zoals spijsverteringsproblemen, diarree, een gevoel van volheid en winderigheid, maar kan uiteindelijk ook vermoeidheid, duizeligheid, depressieve stemming en concentratiestoornissen tot gevolgen hebben.

Intoleranties kunnen door diverse reden ontstaan, bijv door medicijnen, antibiotica of iets anders dat een disbalans veroorzaakt in de darmflora. Intoleranties worden geassocieerd met veranderingen in de omgeving van de darm die een reactie van het immuunsysteem aanmoedigt. Om effectief intoleranties tegen te gaan, moet hetgeen waar iemand intolerant voor is worden vermeden, zodat het immuunsysteem tot rust kan komen en darmen moeten worden versterkt, omdat ze aan de basis van de intolerantie liggen.
Iedereen heeft goede bacteriën in hun darmen wat belangrijk is bij het beheer van het immuunsysteem en bij het bevorderen van immuun tolerantie. Darmen hebben een slijmlaag die het mogelijk maakt voor de goede bacteriën om zich vast te houden en aan de darmwand te plakken. Het beheert ook de immuun reactie. Als dit slijmvlies wordt uitgeput, kunnen de goede bacteriën ook verminderen. Hierdoor kunnen teveel slechte bacteriën opbloeien, en het immuunsysteem kan chronisch over-reactief worden. Dit staat bekend als een pro-ontsteking aandoening, waardoor het vrijgeven van bepaalde moleculen door het immuunsysteem genaamd cytokines toeneemt. Cytokines zorgen ervoor dat wij ons suf voelen, pijn en vermoeidheid ervaren, of hoofdpijn en griepachtige symptomen hebben. Veel mensen realiseren zich niet dat het niet het voedsel is dat ons slecht laat voelen. Wanneer we een voedselintolerantie hebben is het in feite de reactie van het immuunsysteem en het vrijkomen van cytokines.

Omega 3, vitaminen en mineralen

Om het lichaam te helpen herstellen zijn naast het weglaten van de voeding waar een intolerantie tegen is opgebouwd voor een bepaalde periode, ook vitamine, mineralen en omega 3 nodig.
Omega 3 werkt ontstekingremmend en gaat de sluimerontstekingen tegen, en zorgt daarnaast voor een betere celfunctie door de celwand weer flexibel te maken (klik hier voor meer informatie)
Er kan eventueel ook op de verhouding omega 3 / omega 6 getest worden om inzicht te krijgen in de staat van de celwand.

Het is belangrijk om genoeg vitamine en mineralen binnen te krijgen zodat de ontstane schade aan cellen zoveel en zo snel mogelijk herstelt kan worden, om zo ook het immuunsysteem evoedsel intolerantie testn de darmen te verbeteren.

Je kan je bij Skin Enzo laten testen met de nutrismart om te kijken voor welke voeding je wel of niet intolerant bent.
Dit is een 30-minuten voedingsintolerantie sneltest
Er word getest op 57 voedingsmiddelen met een paar druppeltjes bloed (vingerprik).
Test 90% van de voedingsmiddelen die wereldwijd worden gegeten

Je krijg een rapport via de mail doorgestuurd met de testuitslag en alle gegevens.
In het rapport wordt onder andere uitleg gegeven over de gemeten voedingsintoleranties en de mogelijke symptomen. Ook wordt uitgebreid ingegaan over specifieke voedingsmiddelen (denk bijv. aan E-
nummers en andere benamingen voor hetzelfde basisproduct) en waar je ze in bewerkte voeding kunt tegenkomen.

Prijs: €139

Facebooktwitterlinkedin