Wist je dat eigenlijk wel bij alle auto-immuunziekten de darmen een rol spelen?
Vele zullen die link niet snel zelf leggen, want als je niet direct last hebt van je darmen, maar bijv. wel gewrichtsklachten, dan zal je niet snel bedenken dat die 2 dingen in relatie staan met elkaar.
Ik zal je in een hele korte, simpele versie uitleggen hoe dit kan.
Voeding, stress en medicatie hebben een grote invloed op ons lichaam en darmen.
Er zijn veel bewerkte voedingsmiddelen op de markt, die mensen in overmate binnen krijgen en steeds minder goed verdragen, doordat o.a. de darmen uit balans raken en doordat de darmwand beschadigt raakt. Als de darmwand beschadigt raakt, ook wel leaky gut genoemd, dan is de darmwand hyper-permeabel, hierdoor kunnen er (voeding)stoffen via de darmwand in de bloedbaan komen, die hier niet horen. Je immuunsysteem zal hierop reageren door (laaggradige)ontstekingen aan te maken, om deze ‘indringers’ kapot te maken. Naast dat het het lichaam veel energie kost om steeds in die vechtmodus te staan, kosten de ontstekingen zelf het lichaam ook veel energie. Als je daarnaast ook te weinig omega 3 (ontstekingsremmende) voedingstoffen binnen krijgt om deze ontstekingen ook weer te beëindigen, dan brengen deze laaggradige ontstekingen zoveel schade aan het lichaam aan, dat deze zich uiteindelijk op de zwakste plek in het lichaam zullen gaan uiten en als ontstekingsklachten voelbaar worden, zoals bijv. gewrichtsklachten.
Voedingstoffen welke in de praktijk steeds vaker als problematisch gezien worden omdat ze te belastend voor de darmen zijn: gluten, (koe)zuivel, suikers en sterk bewerkte voedingsmiddelen.
Het grooste probleem zit dan ook in het feit dat we veel van bovengenoemde stoffen in overmate binnen krijgen, waardoor er steeds meer schade kan ontstaan. In vele gevallen als je tijdelijk stopt met deze voedingsmiddelen is er een grote kans dat je verbetering gaat merken in klachten/gezondheid.
Om je darmen te herstellen is het belangrijk om de voedingsmiddelen die klachten veroorzaken of mogelijk de boosdoeners kunnen zijn, voor een aantal weken weg te laten en je lichaam te voorzien van belangrijke voedingstoffen om zich te kunnen herstellen en waar het wel goed bij functioneert. Het is aan te raden om een gevarieerd voedingspatroon aan te houden waarin dagelijks 4 tot 500 gram groenten voorkomen, langzame koolhydraten i.p.v. snelle, voldoende eiwitten, goede vetten, vitaminen en mineralen. Vooral vezels zijn belangrijk voor de stoelgang en om het darm microbioom te helpen (terug) in balans te komen. Vezels zijn ook de voedingstoffen voor de goede bacteriën in de darmen. Vind je het moeilijk om voldoende groenten/vezels binnen te krijgen? Dat kan je ook eventueel tijdelijk of op de momenten dat het niet lukt aanvullen met een goed voedingssupplement zoals de zinobiotic. Vezels zijn daarnaast ook belangrijk om je lever te ondersteunen en ze zorgen er voor dat je suikerspiegel beter in balans blijft, waardoor je ook een langer verzadigt gevoel ervaart.
Tip: wil je graag aan de slag met een glutenvrije of zeer beperkte leefstijl en vind je het moeilijk om een vervanger voor brood te vinden? Kijk eens naar de mixen van Noets.
LET OP: Noets is NIET geschikt bij coeliakie i.v.m. kruisbesmetting, bij lichtere darmklachten zijn er zover nog geen problemen geweest.