MNRI Reflexintegratie

Wat zijn reflexen?

In ieder mens liggen van nature bewegings- en reflexpatronen opgeslagen, die zorgen voor groei, overleving, bescherming en veiligheid. Al tijdens de zwangerschap zijn een aantal van deze reflexen actief, tijdens en na de geboorte worden ze gestimuleerd en ze blijven voor de rest van je leven op de achtergrond aanwezig.
De primaire reflexen worden aangestuurd vanuit de hersenstam en hier heb je zelf geen bewuste controle over. Een reflex is een automatische reactie vanuit het centrale zenuwstelsel op een specifieke prikkel.
Onder een prikkel wordt verstaan, alles wat we zien, horen, ruiken, proeven en voelen.
Dit is informatie die wordt doorgegeven aan en verwerkt door het brein en deze beoordeelt of het veilig of onveilig is en zal hierna handelen.

* is het veilig, dan zijn we ontspannen, nieuwsgierig en voelen we ons goed. Er kan groei en ontwikkeling plaatsvinden.

* is het onveilig, dan gaat het alarmsysteem af. Het brein vertelt dat er bescherming nodig is en heeft zo zijn eigen strategieën voor bescherming en overleving. Er is dan weinig tot geen ruimte voor groei en ontwikkeling. Er komt pas weer ruimte als de veiligheid terug is om optimaal te groeien en te ontwikkelen.

Voor reflexintegratie is beweging essentieel, het is dus zeer belangrijk dat we van jongs af en voldoende ruimte en mogelijkheden krijgen om te bewegen.
Deze reflexen ontwikkelen zich bij iedereen in een vaste volgorde en een een vast tijdsbestek.
Iedereen kent de meeste mijlpalen wel die je stap voor stap na de geboorte zou moeten doorlopen, van je hoofd zelf rechtop kunnen houden, tot zelf kunnen rollen, zitten, tijgeren, kruipen, staan, lopen, praten, etc.
Maar niet voor ieder kind is dit proces even vanzelfsprekend en niet ieder kind doorloopt alle mijlpalen, sommige worden maar heel kort doorlopen of zelfs helemaal overgeslagen. Het brein is veranderlijk, het kan zich aanpassen aan de omgeving en (deels) herstellen na schade, als je het op de juiste manier zal stimuleren. Als het juiste reflex patroon niet doorlopen kan worden door een verstoring, zal het gaan compenseren, zoals bijv. i.p.v. tijgeren en/of kruipen, word er op de billen geschoven om vooruit te komen of er word een andere manier ingezet om zich voort te bewegen.

Deze mijlpalen doorloop je niet voor niks, ze dragen bij aan belangrijke ontwikkelingen op diverse gebieden, doordat ze hersenverbindingen in het brein stimuleren.
Bij het overslaan van die belangrijke mijlpalen, zal je vroeg of laat tegen problemen aan lopen als je hier niks mee doet.
Zo is de geboorte van grote invloed op de verdere ontwikkeling van een kind.
Tijdens de geboorte worden reflexen geactiveerd, die van invloed zijn op de verdere ontwikkelingen.
Is de geboorte niet helemaal goed verlopen (keizersnede, te snel, duurde te lang, vacuümpomp, ingeleid etc.), dan kan het zijn dat deze reflexen niet of niet voldoende geactiveerd worden.
Hierdoor kunnen ook problemen door ontstaan zoals een voorkeurshouding, huilbaby’s, reflux etc.
Ook zie je vaak dat deze kinderen mijlpalen, laat, kort en met compensaties of helemaal niet doorlopen. Daardoor kunnen weer problemen ontstaan in de breedste zin, zoals bijvoorbeeld problemen met zindelijkheid, gedrag, geen grenzen kennen en deze steeds opzoeken en overheen gaan, schoolse vaardigheden, houding en bewegingsklachten of lichaamscontrole, informatie verwerking, prikkelverwerking, concentratie, onrust, sociaal-emotioneel, en nog vele andere klachten.

Maar ook op latere leeftijd kunnen reflexen verstoord raken. Dit gebeurt in (langdurig) stressvolle situaties, een onveilige omgeving of iedere andere vorm van (geboorte)trauma (mentaal of fysiek).
Het lichaam grijpt terug op reflexen die als doel hebben om te beschermen en overleven.
Ontwikkeling stagneert en soms word er zelfs een stap terug gedaan in ontwikkeling na een trauma, dat kan zijn op gedrag, zindelijkheid, op het gebied van school etc.

Wat is reflexintegratie?

Reflexintegratie is een zachte, vriendelijke, lichaamsgerichte behandeling waarbij gericht gewerkt wordt op o.a. het zenuwstelsel en de hersenstam. Op jonge leeftijd ontwikkelen zich uit archetype bewegingen en primaire reflexen onze normale bewegingspatronen. Ze ontwikkelen zich in onze eerste levensjaren tot levenslange houdingsreflexen die we dagelijks gebruiken. Verstoorde reflexen zijn niet (voldoende) geïntegreerde reflexen of overactieve reflexen en kunnen zorgen voor problemen in de breedste zin van het woord.
Omdat we de hersenen kunnen beïnvloeden (neuroplastisch), is het vermogen van het menselijk lichaam om zich aan te passen aan uitdagingen verbazingwekkend groot.
Als er hersenverbindingen geblokkeerd zijn, dan zullen primaire reflexen toch bescherming proberen te bieden, via allerlei compensaties/omwegen. Deze compensaties staan daardoor wel een complexere communicatieve, motorische en ontwikkeling op informatie verwerking (functies zoals waarneming, aandacht, concentratie, geheugen, oriëntatie, taalgebruik en vaardigheden) in de weg.
Dit maakt dat reflexintegratie dus ook heel breed is in te zetten.
Het doel van reflexintegratie is het zenuwstelsel kalmeren en versterken, verbeteren van stressbestendigheid, hersenverbindingen te herstellen en stimuleren, om zo de verdere ontwikkeling te stimuleren zonder compensaties.

Voor wie is reflexintegratie geschikt?

MNRI (Masgutova Neuro-sensomotorische Reflex Integratie) is breed toepasbaar en kan iedereen helpen, ongeacht leeftijd, het niveau van functioneren, de aard van de dysfunctie of pathologische aandoening. Reflexintegratie is succesvol gebleken bij uitdagingen op het gebied van gedrag en gediagnosticeerde stoornissen, stress, (faal)angst, prikkelverwerking, leermoeilijkheden als ook moeite met concentreren, motivatie, onleesbaar handschrift, motorische uitdagingen, sociaal/emotioneel, reisziekte, tics, orale fixatie, zindelijkheid, houdingsklachten als ook vaak/altijd hoofdpijn, vaak terug kerende blessures, scoliose en meer.
Ben je benieuwd of reflexintegratie iets voor jou zou kunnen betekenen? Neem gerust contact op.

Klik hier voor meer informatie op de nederlandse masgutova website.

Hoe ziet een reflexintegratie behandeling eruit?

Vooraf vraag ik je een intake formulier in te vullen m.b.t. de reden van je komst, zodat ik meer inzicht krijg welke reflexen hier een rol bij kunnen spelen, zodat ik gerichter aan de slag kan.
Tijdens een behandeling ben je volledig gekleed met een lange broek en een shirt met lange mouwen, de voorkeur heeft aansluitende kleding waarin je makkelijk kan bewegen en je jezelf prettig voelt.
Een behandeling kan of geheel of gedeeltelijk op de behandelstoel/massagetafel plaats vinden en deels middels oefeningen naast de behandelstoel, ook kan je oefeningen mee naar huis krijgen.

MNRI reflexintegratie is een lichaamsgerichte behandeling, middels specifieke manieren van aanraking, beweging en oefeningen kan reflexintegratie invloed uitoefenen op deze niet-geïntegreerde reflexen. Compensaties van niet (goed) geïntegreerde reflexen kosten het lichaam veel energie, na integratie zal deze energie weer gebruikt kunnen worden voor herstel, groei en ontwikkeling.

Een reflexintegratie traject bestaat doorgaans uit meerdere behandelingen.
Hoeveel behandelingen is op voorhand niet te voorspellen, waar het ene lichaam de integratie snel oppakt, heeft de ander wat meer tijd nodig en daarbij zijn er nog meerdere factoren van invloed.

MNRI is succesvol gebleken bij: 
Leermoeilijkheden
Motorische uitdagingen
Sociaal emotionele problemen
Algemeen welbevinden (overgevoeligheid, reisziekte, tics, orale fixatie, bedplassen, stress etc.)
Gediagnosticeerde stoornissen

Kosten: 60 min €70
90 min €105

Filmpje met uitleg over MNRI reflexintegratie:

Afgeronde MNRI modules:

MNRI LifeLong Reflexintegration
MNRI Dynamic and Postural Reflex Pattern Integration
MNRI Neuro Tactile Integration
MNRI Archetype Movement Integration
MNRI Trauma and PTSD Recovery
MNRI Stress Hormones and Reflex Integration